Met de opkomst van laminaat en andere harde vloeren is het gebruik van de vloerbekleding tapijt in Nederland een tijdje minder populair geweest. Toch is tapijt nog steeds de meest gebruikte vloerbekleding in ons land. Tapijt is zelfs weer overtuigend terug aan de top. Het verschil met vroeger is dat het vooral een goedkope oplossing op het gebied van vloerbedekking was. Tegenwoordig is er van alles mogelijk op het gebied van tapijt. Lees meer op deze pagina over:

Tapijt is beschikbaar in veel verschillende kleuren. Tapijt wordt de vloerbekleding bedoeld die de hele breedte van de kamer bedekt. Wordt er gesproken over een los tapijt dan wordt er eerder een vloerkleed bedoeld. Dit losliggende vloerkleed heet ook wel karpet.

 

Voordelen tapijt

Er zijn heel veel voordelen van tapijt te noemen. Hieronder geven we enkele op een rij.

Tapijt is:

Daarnaast heeft tapijt:

 

Tapijt toepassen

Het assortiment van tapijt is tegenwoordig erg divers. Het assortiment van tapijt is vandaag de dag enorm breed. Tapijt is verkrijgbaar in verschillende designs, kleuren en verschillende soorten polen. Qua structuur zijn er ongekend veel mogelijkheden in poolmateriaal, dikte, fijnheid en pooldichtheid. Het kiezen voor kleur en vormgeving van uw tapijt is iets waarbij u vanzelfsprekend op uw persoonlijke smaak afgaat. Uiteraard is het ook belangrijk rekening te houden met de functionele zaken van tapijt. Het is handig om op plaatsen in huis waar veel gelopen wordt een praktische kleur tapijt te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de gang of de trap. Ook is het goed te weten of een tapijt voldoende bestand is voor intensief gebruik door gezinnen met kinderen.

 

Tapijt dempt geluid

In een kale ruimte worden ‘leefgeluiden’ zoals praten, televisie of tikkende hakken al snel vervelend voor uzelf, maar ook voor omringende bewoners. Geluidsoverlast van buren staat niet voor niets hoog op de lijst van geluidshinder. Ook op dit vlak biedt tapijt uitkomst. Tapijt vezels absorberen het geluid en verminderen het geluidsniveau aanzienlijk. Bovendien is tapijt op een trap veilig, omdat de kans op uitglijden nihil is.

 

Soorten tapijt en structuur

De belangrijkste soorten tapijt en hun structuur:

Bouclé/Loop pile:

Hierbij wordt het poolmateriaal gevormd door poollussen die van gelijke of ongelijke hoogte kunnen zijn. Indien de poollussen een ongelijke hoogte hebben, noemen we dit een tapijt met hoog/laag structuur. De langere poollussen kunnen in een zichtbaar patroon geweven worden.

 

Geschoren bouclé/Tip sheared:

Een lussen pooltapijt met een hoog/laag structuur. De top van de hoge lussen wordt bij dit pooltapijt afgesneden. Dat zorgt voor een speelse uitstraling.

 

Moquette en velours/Cut pile:

Bij moquette snijdt men tijdens het weven alle poollussen door. Een velours tapijt is een moquette tapijt met een lage poolhoogte en dicht op elkaar gezette polen. Het garen is gemaakt van fijn vezelmateriaal. Daardoor heeft het tapijt een zacht en glad oppervlak.

 

Frisé:

Bij een friséstructuur zijn de polen doorgesneden, maar zijn de garen van het tapijtgaren in elkaar gedraaid. Bij frisé is vergeleken met de moquettestructuur vrijwel iedere pool afzonderlijk te onderscheiden van de andere pool. Daardoor krijgt het tapijt een levendige oppervlaktestructuur. Frisé is een duurzaam tapijt en is gemakkelijk te onderhouden.

 

Saxony:

Saxony is een frisé tapijt maar dan met langere polen. Het ziet er daardoor wat minder compact uit. Door de hoge polen heeft het een luxueuze uitstraling. Het is zacht en als u over het tapijt loopt blijven uw voetafdrukken zichtbaar.

 

Shag of semi-shag:

Lange polen vallen bij een geringe pooldichtheid om. Het oppervlak van het tapijt dat daardoor naar voren komt, wordt shagstructuur genoemd. Shagstructuur heeft een warrige en speelse uitstraling omdat de draden gedraaid zijn. Shag tapijt heeft wat langere polen dan semi-shag tapijt.

 

Tapijt en energiebesparing

Tapijt kunt u verkrijgen in veel verschillende kleuren. Tapijt is een warm materiaal. Het is zacht, mooi en kleurrijk. Waar veel mensen in eerste instantie niet over nadenken, is dat tapijt ook energiebesparend is! U kunt gewoon op blote voeten door uw huis lopen of de kinderen zorgeloos op de vloer laten spelen. Met tapijt is dit geen enkel probleem. In tegenstelling tot harde vloeren, blijft de warmte in het tapijt tussen de pooldraden hangen. Hoe langer de polen, hoe meer warmte het tapijt voor u voelbaar kan vasthouden.

Met tapijt in huis kunt u de thermostaat dus een stukje lager zetten. Tijdens een strenge winter kunt u met dit voordeel tot ruim 10% op uw energierekening besparen. Daarmee betaalt tapijt als vloerbedekking zich onmiddellijk uit.

Wanneer het gevoel tussen temperatuur rond het hoofd en rond de voeten meer dan 2,5 graden verschilt, ervaart de mens dit als oncomfortabel. Met tapijt is deze situatie bijna onmogelijk. Tapijt wordt daarom als zeer comfortabel ervaren.

 

Tapijt en uw gezondheid

Het lopen op laminaat en andere harde vloeren is niet altijd even goed voor ons lichaam. Spieren en gewrichten kunnen er soms zelfs tegen protesteren. Tapijt dempt de natuurlijke loopbeweging. De verende eigenschappen van tapijt maken deze vloerbedekking zelfs uitermate geschikt voor mensen die gewichtsproblemen hebben.

Voor mensen met astma hoeft een tapijt geen probleem te zijn. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat tapijt in sommige gevallen beter is voor astmapatiënten. Tapijt houdt namelijk stof en pollen vast. Daardoor is de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt minder groot.

 

Ondertapijt: de ondervloer

Een betonnen vloer bevat vocht en in een houten vloer zit beweging. Beide eigenschappen zijn niet bevorderlijk voor de levensduur van uw tapijt. Het is daarom verstandig om niet op het ondertapijt te bezuinigen. Met een goed ondertapijt die als ondervloer voor uw tapijt functioneert, legt u de basis voor de topvloer die aan al uw verwachtingen voldoet. De eisen die gesteld worden aan een ondervloer zijn afhankelijk van de te gebruiken vloerbedekking.

De meeste tapijten hebben baat bij een ondertapijt. Logisch, omdat tapijten doorgaans alleen worden voorzien van een jute- of gestreken latex rug. Er zijn vele soorten ondertapijt verkrijgbaar. Ondertapijt zorgt voor extra veerkracht. Daardoor gaat uw tapijt langer mee. Ook worden oneffenheden (zoals naden en scheuren) geëgaliseerd, zodat het tapijt mooi strak ligt.